Nieuws

Joël De Ceulaer, De Morgen, 'Met alleen pillen raakt je verdriet niet verwerkt'

Ooit was ze de populairste politicus van het land. Vandaag wil ze als minister de gezondheidszorg hervormen. Een gesprek met Maggie De Block.

“het gekibbel in de federale regering is niet aan haar besteed, zegt de liberale minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. "Daar steek ik geen energie in. Wij hoeven geen vrienden te zijn, wij zijn concurrenten die collegiaal moeten samenwerken. Maar ik werk liever aan oplossingen dan mij bezig te houden met dat geruzie."

Het plan is dat ziekenhuizen van onderuit, op eigen initiatief, netwerken gaan vormen, zodat ze niet meer allemaal dezelfde specialiteiten moeten aanbieden. "Een hele grote hervorming", zegt De Block.
"En de eerste keer dat zoiets in ons land gebeurt. Ik heb dat al aangekondigd in mijn eerste interview als minister van Volksgezondheid, en toen werd daarmee gelachen. Maar nu is het zover."

"Vandaag moeten ziekenhuizen te veel investeren, onder meer in machines, en we zien dat ze dat niet aankunnen. En als ze moeten besparen, doen ze dat eerst op verplegend personeel, wat natuurlijk geen goede zaak is. Daarom zeggen we nu: stop met die race, organiseer u in een netwerk en deel uw expertise. Dat zal betekenen dat mensen soms verder moeten rijden voor de gepaste zorg, maar het zal de kwaliteit enorm verbeteren."

“De essentie is dat we de kwaliteit van onze gezondheidszorg behouden; we staan daarmee op drie in Europese rankings. Wat betreft toegankelijkheid staan we bovenaan. Maar qua kostenefficiëntie staan we pas op nummer 12. En dat moet beter, zonder in te boeten op kwaliteit of toegankelijkheid."

Wie het echt financieel moeilijk heeft, geniet van de maximumfactuur. Wij hebben ook bijna twee miljoen voorkeursgerechtigden, zoals dat heet, mensen die altijd minder remgeld betalen. Geen enkel land heeft dat.

Eén van de afspraken is dat de prijs van een middel waarvan het patent verlopen is, meteen met 50 procent daalt. Dat werkt goed, dat wil ik zo houden. Vergeet ook niet dat de farmaceutische sector in ons land 35.000 mensen tewerkstelt. En België is ook koploper in klinische proeven voor nieuwe geneesmiddelen.
Pag. 30