Het Nieuwsblad, Farid El Mabrouk en Jonas Mayeur, Maggie De Block
Interview met minister van Volksgezondheid Maggie De Block
Maggie De Block was voor Open VLD jarenlang de hoop in bange blauwe dagen. Maggie's magie lijkt weg. Maar daar ligt de vrouw uit Merchtem naar eigen zeggen niet wakker van. “Ik bouw aan een betere gezondheidszorg. Ik wil het verschil maken door aan de fundamenten te werken waar de komende generaties op kunnen voortbouwen.”
…
De discussie over de begroting is weer begonnen. Wil Open VLD net zoals haar coalitiepartners het evenwicht laten varen?
“Het is niet dat we dat nu gewoon loslaten en dat daarmee alles is gezegd. Het is niet de bedoeling onze groei nu te fnuiken. Meer jobs betekent minder uitkeringen en meer bijdragen. Daardoor hebben we voor het eerst in jaren een sociale zekerheid in evenwicht. Men heeft mij een hele tijd achtervolgd wegens het tekort, maar door hervormingen en duidelijkere financiering is dat nu veranderd.”
…
“We hebben huisartsen gevraagd geen anti depressiva meer voor te schrijven voor milde depressies. Maar waarom denk je dat ik psychologische ondersteuning wil terugbetalen? We moeten de mensen geen pillen geven als er een alternatief is via de psychologie en raadplegingen.”
“Alles moet tegen 2019 rond zijn. Dan zal er meer dan een steen verlegd zijn. Het is goed dat die discipline eindelijk erkend is en straks zal worden terugbetaald.”
…
U heeft veel kritiek gekregen over duurdere medicijnen. En de sector was razend over de besparingen.
“We hebben ook veel medicijnen toegankelijk gemaakt, zoals voor hepatitis C, die tot 1.000 euro per maand kosten. Die mensen zijn heel blij.”
…
Het protest heeft er wel voor gezorgd dat u niet meer de populairste bent.
“Je kunt niet geloven welke onnozelheid daarover is geschreven. Alsof iemand in de politiek eeuwig populair kan zijn. Ik ben drie jaar de populairste geweest. Dat heeft niemand me ooit voorgedaan.”
“Dit blijft mijn droomdepartement. Ik heb het me nog geen minuut beklaagd, ook al is het moeilijk. Later zal men wel zeggen dat de hervorming voor een beter en betaalbaar systeem heeft gezorgd.”
…
Gaat de regering nog ruziën over de hervorming van de vennootschapsbelasting, die het tarief voor bedrijven verlaagt?
“Het zal in de eerste plaats gefocust zijn op kmo's, omdat zij het moeilijker hebben om te genieten van de notionele intrestaftrek, die vooral voor grote bedrijven effect heeft. Vergeet niet dat 52 procent van de werknemers in kmo's werkt. Het tarief zal voor iedereen dalen, maar voor de grote bedrijven in mindere mate.”
Pag. 10