Medicatie tegen hepatitis C straks voor álle patiënten terugbetaald
Vanaf 1 januari 2019 krijgen alle patiënten met hepatitis C de medicijnen terugbetaald, ook als de ziekte zich nog in een pril stadium bevindt. Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid, is blij met de uitbreiding van de terugbetaling: “Dit zal de levenskwaliteit van heel wat patiënten verbeteren.”
Sinds januari 2015 worden geneesmiddelen tegen hepatitis C in ons land terugbetaald voor patiënten bij wie de ziekte zich in een gevorderd stadium bevindt.
“Door de strijd met het virus vroeger aan te gaan, kunnen we vermijden dat de ziekte chronisch wordt en dat patiënten permanente leverschade oplopen”, legt Maggie De Block uit. "Een vroege diagnose is daarbij cruciaal: hoe sneller de ziekte wordt vastgesteld, hoe sneller we de behandeling kunnen opstarten en hoe beter de kansen op genezing. Je op tijd laten testen is dan ook de boodschap.”
1.000 extra patiënten
Dit jaar krijgen 1.100 patiënten de medicatie tegen hepatitis C terugbetaald. Dankzij de uitbreiding van de terugbetaling zullen daar in 2019 zowat 1.000 patiënten bij komen, schat het Riziv. De behandeling duurt doorgaans ongeveer drie maanden. De eerste meting naar de afwezigheid van virus gebeurt drie maanden na het stoppen van de antivirale behandeling. Na twaalf maanden volgt een definitieve test om te zien of het virus weg is.
Prof. dr. Peter Michielsen (UZ Antwerpen), specialist in de hepatologie, is erg tevreden met de maatregel: “Hepatitis C is goed te behandelen, op voorwaarde dat je op tijd start met de behandeling. Doe je dat niet, dan wordt de ziekte bij ruim drie op de vier patiënten chronisch. Bij sommigen van hen verergert ze zelfs en verricht ze langzaamaan onherroepelijke schade aan de lever. Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter dus voor de gezondheid van de patiënt.”
Onbewust drager
Hepatitis C is een infectieziekte die vooral de lever aantast. Doordat klachten zich doorgaans pas gestaag manifesteren, weten veel mensen niet dat ze drager zijn. Op dit moment zijn naar schatting 70.000 Belgen drager van het virus, waarvan ongeveer de helft zich daar niet van bewust is.
15 à 25% van de mensen die besmet raken met het virus geneest spontaan, zonder behandeling. Bij de andere patiënten wordt de ziekte chronisch en kan ze op termijn leverschade veroorzaken. Met een goede behandeling kunnen ook chronische patiënten volledig verlost geraken van het virus, maar als de behandeling te laat wordt opgestart, kan er al sprake zijn van onherroepelijke leverschade. Tijdig testen, bij een vermoeden of twijfel, is daarom van cruciaal belang.
Het virus wordt hoofdzakelijk doorgegeven via besmet bloed of besmette bloedproducten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij intraveneus drugsgebruik, een transfusie met niet-getest bloed of onbeschermd seksueel contact.
Vanaf 1 januari 2019
Vandaag, 30 november 2018, ondertekenden het Riziv en de geneesmiddelenfabrikanten een akkoord dat de terugbetaling voor alle patiënten mogelijk maakt. De uitgebreide terugbetaling gaat in op 1 januari 2019. Minister De Block: “De bedoeling van deze uitbreiding is duidelijk: we willen álle patiënten die met hepatitis C besmet zijn genezen.”