Nieuws

Gezondheidszorg en geneesmiddelen: Toekomstpact werkt, kiwimodel niet 3/6

BRUSSEL, 30/05/2017.- De maatregelen van het Toekomstpact van minister Maggie De Block leveren resultaat op. De prijs van geneesmiddelen blijft dalen en innovatieve, zeer dure behandelingen kunnen terugbetaald worden. Onder andere kanker-, hepatitis C- en hiv-patiënten krijgen hierdoor een veel betere levenskwaliteit, leven langer of genezen zelfs. Dankzij die maatregelen zijn er ook veel minder problemen met bevoorrading dan in Nederland. En de tewerkstelling van 35.000 Belgen in onze farmaceutische industrie blijft gegarandeerd. Alternatieven zoals het kiwimodel werken hier niet. België heeft het geprobeerd; in 2007 is het mislukt.

Lees hier de eerste reeks argumenten.

Lees hier de tweede reeks argumenten.

 

Kiwimodel = bevoorradingsproblemen = kosten gaan omhoog

De bevoorradingsproblemen of stockbreuken zijn nog een reden waarom de beloofde Pvda-besparingen niet kunnen gehaald worden. Opnieuw worden de zaken mooier voorgesteld dan ze zijn en wordt geen rekening gehouden met de realiteit.

Nederland gebruikt het kiwimodel. In 2016 waren in Nederland 700 geneesmiddelen gedurende vier maanden of langer niet beschikbaar. In 2015 konden maandelijks 800.000 geneesmiddelen op voorschrift niet worden afgeleverd. De Nederlandse apothekers houden de stockbreuken bij op deze website. 
Als een geneesmiddel niet beschikbaar is krijgen de patiënten een alternatief dat duurder is. Of het middel moet ingevoerd worden uit het buitenland waardoor het ook weer duurder wordt. Bevoorradingsproblemen zijn trouwens de belangrijkste reden waarom het kiwimodel in 2007 mislukt is in België.  Het RIZIV kon destijds uiteindelijk maar voor twee moleculen een openbare aanbesteding organiseren: voor amplodipine en simvastatine. De firma die één van deze contracten binnenhaalde, was danig klein dat ze de hele Belgische bevolking niet kon bevoorraden. De experten van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen hebben het kiwimodel daarom van tafel geveegd.